Maand van het gebit - februari

Aandacht voor het gebit van honden en katten

Heel de maand februari staat traditiegetrouw weer in het teken van het gebit van honden en katten. In deze maand wordt er extra aandacht besteed aan gebitsverzorging, want wist u dat:

  • vier van de vijf honden én twee van de drie katten van drie jaar en ouder last hebben van parodontale aandoeningen, d.w.z. ontstekingen van het tandvlees;
  • de belangrijkste oorzaak daarvan de vorming van tandplak en tandsteen is;
  • gebitsproblemen door de eigenaren vaak onopgemerkt blijven;
  • tijdige behandeling van gebitsproblemen ernstige klachten voorkomt.

Goede gebitsverzorging is echt noodzakelijk, maar waarom?

Dierentandarts John de Deugd vertelt: “Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van een hond of kat. Klachten variëren van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Net als bij mensen ontstaat er op de tanden en kiezen van honden en katten tandplak. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan er tandsteen ontstaan. De bacteriën die zich in deze plak bevinden, kunnen ontsteking van het tandvlees veroorzaken die zich verder kan uitbreiden, dat noemen we parodontitis. Parodontitis veroorzaakt aantasting en verlies van gebitselementen. Dit gaat gepaard met pijn en ontstekingen in de kaak. Vanuit die ontstekingen kunnen bacteriën zich naar andere organen verspreiden, zoals hart, longen, nieren en lever met alle gevolgen van dien”.

Het belangrijkste symptoom van gebitsproblemen is stank uit de bek. Slechts zelden zal een huisdier pijn aangeven of stoppen met eten. De parodontitis kan voorkomen worden door ervoor te zorgen dat de plak wordt verwijderd door middel van  een goede gebitsreiniging. Daarna is het van belang het gebit schoon te houden door te poetsen.

Moet een hond of kat net zo vaak naar de tandarts als wij mensen?

Het is verstandig minimaal eens per jaar het gebit van uw huisdier te laten controleren. Op tijd behandelen kan ernstiger problemen voorkomen.

Hoe voorkom je gebitsproblemen op latere leeftijd?

Het is van belang om pups en kittens al te laten wennen aan tandenpoetsen. Dagelijks poetsen is namelijk de meest effectieve manier om gebitsproblemen te voorkomen. Daarnaast is het van belang een brokvoeding te geven waarop de hond of kat moeten kauwen. Het geven van kauwbotten en ander kauwmateriaal draagt bij aan het gezond houden van het gebit.

Laat deze maand nog het gebit van uw hond of kat controleren!

Profiteer van het gunstige tarief tijdens de Maand van de Gebitsverzorging. U betaalt slechts € 14,95 in plaats van € 32,00 en u ontvangt 10% korting op alle gebitsartikelen. De dierenarts inspecteert het gebit van uw hond of kat grondig en beantwoordt graag al uw vragen over gebitsverzorging. Mocht blijken dat uw huisdier een gebitsreiniging nodig heeft, dan krijgt u 10% korting (inclusief narcose, exclusief extracties). Voor het maken van een afspraak belt u naar de kliniek, T. 085 – 273 19 19 of maak hier zelf online een afspraak.