Oorontsteking

Oorontstekingen zijn veel voorkomende problemen bij hond en kat. De dieren schudden met hun kop, krabben aan hun oor en piepen soms van de pijn. Het oor zelf is vies, rood, warm en stinkt vaak. In de meeste gevallen is er sprake van een ontsteking van de gehoorgang. Af en toe zien we bij onze huisdieren middenoorontstekingen.

Voorkomen

Alle honden- en kattenrassen kunnen een oorontsteking krijgen. Bij honden is het wel zo dat sommige rassen hier meer last van hebben. Voorbeelden zijn Cocker Spaniels, Duitse Herders en Golden Retrievers.

Oorzaken

Bij jonge dieren en bij katten, die veel buiten komen, zijn oormijten een belangrijke oorzaak voor jeuk en oorontstekingen. Oormijten zijn kleine witte spinachtige insecten die leven van oorsmeer. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog moeilijk zijn waar te nemen. Ze kunnen ook hevige jeuk aan kop en hals geven, die soms zelfs na bestrijding van de mijten nog enkele weken aanhoudt. Hiernaast zijn er verschillende soorten bacteriën en gisten die ook graag in de gehoorgang leven en kunnen daar voor problemen zorgen (warm, vochtig en voedsel).

Diagnose

Een oorontsteking is niet moeilijk te herkennen. Het dier flappert met z’n oren of krabt eraan, piept soms van de pijn en houdt dan vaak ook zijn kop scheef. De binnenkant van de oorschelp is rood en vies, kan bovendien zeer onaangenaam ruiken en het oor kan veel vloeibaar oorsmeer verliezen.
Bij een middenoorontsteking kan het evenwichtsorgaan aangetast worden. Dan zijn de klachten ernstiger. Het dier loopt vaker met de kop scheef en kan evenwichtsstoornissen krijgen, loopt dan kringetjes of valt zelfs om. Bij ieder dier met een oorontsteking is goed onderzoek van belang. Met een oorkijker kijken we of er oormijten, vreemde voorwerpen, gezwelletjes of diepe infecties in de uitwendige gehoorgang zitten. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunnen we denken aan een uitstrijkje of een kweek van het oorsmeer, maar ook aan röntgenfoto’s van de schedel of een scopie van de gehoorgang tot aan het trommelvlies.

Behandeling

Bij oormijt kunt u met speciale insecticide-houdende zalf en druppels stronghold in de nek een volledige genezing bekomen. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of antischimmel-houdende zalven nodig. Als de gehoorgang erg vies is spoelen we eerst (eventueel onder verdoving) de oren uit. Eventueel kunnen we bij dieren die veel last hebben pijnstillers of jeuk onderdrukkende tabletten meegeven om de pijn te verlichten. Bij een middenoorontsteking is een (langdurige) behandeling met antibiotica noodzakelijk.

Dieren met steeds terugkerende of chronische ontstekingen kunnen een dichtgewoekerde gehoorgang krijgen. Op gezwellen en vreemde voorwerpen moet gecontroleerd worden. Uw dier kan door zo’n afsluiting of een beschadiging van het trommelvlies meer of minder doof zijn. We kunnen operatief deze woekeringen verwijderen. Daarbij leggen we een gedeelte van de uitwendige gehoorgang open om ruimte te krijgen. Tevens komt meer ventilatie in het oor waardoor ontstekingen drastisch verminderen. Deze operatie (Zepp) passen we ook toe bij chronische oorontstekingen. De gehele gehoorgang verwijderen we alleen in uiterste noodzaak als laatste redmiddel bij hopeloze gevallen. De hond wordt dan helaas doof.

Zalven

In de meeste gevallen zullen wij u vragen om de oren van uw dier met zalf te behandelen. Dit gaat als volgt:

Zorg dat een klein beetje zalf aan de buitenkant van het tuitje van de tube zit. Dit vergemakkelijkt het inbrengen. Het is belangrijk om de zalf in de gehoorgang zelf aan te brengen zo diep mogelijk. Dit betekent dat u het oor aantrekt omhoog en bij een kat het tuitje voor de helft en bij een grote hond helemaal in het oor steekt en dan het oor samen met de tube iets laat zakken. Knijp dan een beetje zalf uit de tube. Masseer lichtjes, de zalf verspreidt zich zelf wel door de warmte en beweging. Masseren drukt de zalf ook weer naar buiten. In de diepte zit het probleem. Maak indien nodig met een wattenprop de oorschelp schoon (geen wattenstaafjes!). Deze behandeling moet, tenzij anders voorgeschreven, dagelijks herhaald worden. De dierenarts zal een eventuele controle na de kuur aanraden.

Bij sommige honden is het dan ook verstandig om regelmatig de oren te reinigen door middel van een oorcleaner om zo ontstekingen te voorkomen.

Samenvatting

Vermoedt u bij uw dier een (midden)oorontsteking laat dan snel het dier onderzoeken. Het is een pijnlijke kwaal en de problemen kunnen soms ernstiger zijn dan u denkt.