Euthanasie

Euthanasie bij uw huisdier

Natuurlijk een vervelend onderwerp, maar in sommige gevallen goed om u wat te kunnen helpen met deze, vaak moeilijke, beslissing.

Wanneer laat je een huisdier inslapen?

Op de eerste plaats moet een dier geen blijvende pijn hebben, dus pijn die met medicijnen niet op een dier- en menswaardige wijze te verhelpen is.
Wij hebben daarbij 5 vaste criteria waaraan U voldoende houvast zult hebben om de beslissing minder moeilijk te laten zijn.
Deze 5 punten moeten allen, zonder uitzondering, positief beantwoord kunnen worden. Is dit niet het geval dan moet er over de euthanasie nagedacht worden.

  • Wil uw huisdier nog uit zichzelf eten?
  • Wil uw huisdier nog normale hoeveelheden water drinken?
  • Kan uw huisdier de ontlasting ophouden?
  • Kan uw huisdier de urine ophouden?
  • Wil uw huisdier graag bij zijn baas zijn?

Hoe verloopt een euthanasie?

Er zijn in principe 2 mogelijkheden: op de praktijk of thuis indien mogelijk.
De voordelen op de praktijk zijn dat uw dier enigszins onder de indruk is en niet op zijn/haar eigen terrein is waardoor hij/zij makkelijker te ‘helpen’ is.
‘Thuis’ wordt – vooral door honden – gezien als het terrein dat altijd verdedigd moest worden en waar ze nu vaak tegen hen wil in, door ons moeten worden vastgehouden. Vaak vinden ze dit onprettig. Het is natuurlijk wel mogelijk wanneer dit toch uw voorkeur heeft. U kunt dan contact opnemen met ons om een thuisvisite in te plannen. U moet bij een thuisvistite wel rekening houden dat de dierenarts het lichaam van uw overleden huisdier niet mee kan nemen. U kunt eventueel een afspraak maken met de Dierenambulance of u kunt uw huisdier zelf bij het huisdieren crematorium brengen. Helaas is het niet mogelijk om ‘s avonds of in het weekend uw huisdier thuis te laten inslapen.

Welke methode geniet de voorkeur?

Wij vinden het prettig als het dier min of meer rustig wordt gemaakt met een verdovend middel. Wanneer hij/zij niets meer voelt en dus niet meer door heeft wat er gebeurt, wordt het laatste prikje gegeven en slapen ze rustig in. In de meeste gevallen wordt de injectie bij de hond pijnloos in een bloedvat van de voorpoot gespoten, met behulp van een kathetertje.
Katten, konijnen, ratten en overige kleine dieren krijgen een verdovend middel in de buikholte gespoten, wat ze nauwelijks voelen waarna ze ook rustig inslapen.

Wat gebeurt er met het lichaam?

U kunt uw huisdier bij ons achterlaten en vervolgens laten cremeren. Onze dierenkliniek heeft een vertrouwelijke samenwerking met huisdierencrematorium Majesta en dieren- en paardencrematorium Buitendijk, beiden gevestigd in Rotterdam. Indien u wenst kan uw huisdier ook elders gecremeerd worden. Er is een speciale informatiefolder waarin tevens de prijzen vermeld staan. Ook bestaat de mogelijkheid om uw dier te laten begraven op een speciale dierenbegraafplaats.

Wilt u uw huisdier niet laten cremeren of begraven, dan kan deze bij ons tegen een verwijderingsbijdrage opgehaald worden voor destructie.

Natuurlijk willen we u graag proberen te helpen met deze moeilijke beslissing, belt u gerust of maak een afspraak hiervoor.