Mobility program

Artrose is een pijnlijke en niet te genezen aandoening van de gewrichten die vaak (maar niet alleen) bij oudere dieren voorkomt. Het kraakbeen in de gewrichten raakt beschadigd en veroorzaakt een ontsteking. Als een hond last heeft van artrose, zien we dat de spiermassa afneemt en dat bewegen lastiger wordt. Uiteraard is het van belang dat uw hond met artrose voldoende rust houdt. Anderzijds moet hij ook op een verantwoorde en gecontroleerde manier aan zijn beweging komen. Om de spiermassa te kunnen behouden en/of te verbeteren is bewegingstherapie een goed hulpmiddel.

Bewegingstherapie, ook wel oefentherapie genoemd, is het doelgericht uitvoeren en laten uitvoeren van lichaamsbewegingen. Bewegingstherapie wordt onderverdeeld in actieve en passieve oefeningen. Bij actieve oefeningen wordt de hond door gebruik van oefenmateriaal uitgelokt de beweging zelf uit te voeren. De passieve oefeningen worden door de therapeut op de hond uitgevoerd. Het doel van de therapie is het vergroten van de mobiliteit en er voor zorgen dat het lichaam soepeler kan bewegen. Daarbij zorgt het ook voor een betere stabiliteit. De oefeningen verbeteren het spieruithoudingsvermogen en de spierkracht, maar zorgen tevens voor vermindering van de pijn.

Om u en uw hond met artrose zo goed mogelijk te begeleiden hebben wij een Mobility Program ontwikkeld: Mobility program.