Ziekte van Weil besmetting

Ziekte van Weil besmetting

Onlangs zijn er bij de Evidensia Dierenziekenhuis Barendrecht twee patiënten binnengekomen met leptospirose. Wij informeren u daarom graag over de gevaren en risico’s van deze ziekte.

Besmetting

Besmetting met de leptospirose bacterie ontstaat door contact met besmet oppervlaktewater. Door erin te zwemmen kan uw hond (of u zelf) besmet raken via de mond, wondjes of slijmvliezen. Daarnaast kan uw hond dit oplopen door in het gras te snuffelen/likken waar een besmette rat heeft geplast, dus niet alleen zwemmende honden kunnen dit oplopen!

Rattenziekte – Ziekte van Weil

Van de leptospira-bacterie bestaan verschillende typen die verschillende ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken. De overkoepelende naam voor die aandoeningen is leptospirose, soms ook rattenziekte genoemd. Een bekende vorm van leptospirose die bij mensen en honden voorkomt, is de ziekte van Weil

Symptomen bij de hond

In het begin van de infectie zijn de symptomen mild: algehele malaise, slechte of geen eetlust, soms braken. In een later stadium kunnen de huid, slijmvliezen en het oogwit geel worden. Bij een of meer van deze symptomen is het raadzaam de dierenarts in te schakelen.

Preventie

Honden kunnen gevaccineerd worden tegen leptospirose. Er zijn verschillende vaccins beschikbaar in Nederland waarvan de samenstelling kan variëren. Een vaccin biedt alleen bescherming tegen de leptospira-typen die in het vaccin verwerkt zijn. De meeste vaccins die in Nederland gebruikt worden, bevatten 2 tot 4 leptospira-typen; dit zijn de typen die in Europa het meest voorkomen, waaronder het type dat de ziekte van Weil veroorzaakt. 

Wat is het risico voor de mens?

Het infectiegevaar voor eigenaren van honden met de ziekte van Weil is erg klein. Wanneer een hond en de eigenaar beiden ziek zijn, is het waarschijnlijk dat ze beiden geïnfecteerd zijn door dezelfde bron (bijvoorbeeld zwemmen in een oppervlaktewater). 

Toch is het verstandig om goed op de hygiëne te letten als een hond de ziekte van Weil heeft of daarvan verdacht wordt. Urine is de belangrijkste bron van bacteriën. Daar moet je voorzichtig mee omgaan. 

De leptospira-bacterie kan niet goed tegen schoonmaakmiddelen. Goed schoonmaken met zeep/allesreiniger is voldoende om de bacterie te doden.