Juni “chipmaand”

Het is zover: de juni chipmaand! Tijdens deze maand staat het chippen en registreren van uw huisdier centraal.

Juist in de vakantieperiode raken veel huisdieren zoek. Huisdieren die mee gaan op vakantie verdwalen eerder in een nieuwe omgeving. Een huisdier dat thuisblijft of bij een oppas wordt achtergelaten kan ook nog wel eens weglopen omdat de situatie vreemd is of omdat de oppas niet zo goed bekend is met het dier. Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend.

Ten onrechte gaan veel huisdierbezitters er vanuit dat de dierenarts die het huisdier chipt ook zorgt voor de registratie. Dit is echter lang niet altijd het geval. Vaak moet de eigenaar zelf zorg dragen voor de registratie. Een ander misverstand is dat men denkt dat de adresgegevens van de eigenaar op de chip zelf staan. Staat een huisdier wel geregistreerd, dan wordt er vaak niet aan gedacht om een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Het is dus belangrijk dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. “Identificeren, registreren en controleren” is dan ook het advies.

Honden

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieplicht voor honden ingevoerd:

  • Alle honden, geboren vanaf 1 april 2013, moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd;
  • Alle honden, ongeacht de leeftijd, die vanaf 1 april 2013 worden geïmporteerd, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd. Zij moeten al gechipt zijn om Nederland in te mogen (de registratieplicht geldt niet voor honden die korter dan 3 maanden in Nederland blijven, bijv. voor vakantie).

Katten

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht, toch is het belangrijk om uw kat te laten chippen en registreren. Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht, en vaak gaat dat om katten die zwervend zijn aangetroffen. Helaas maken wij het zelf ook regelmatig mee dat een aangereden kat binnenkomt waarvan de eigenaar niet bekend is. Een (correct geregistreerde) chip helpt ons dan om snel de eigenaar te vinden. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen die een niet-gechipte kat vinden de kat zelf houden.

Actie

Omdat wij het erg belangrijk vinden dat uw dier gechipt is bieden wij in de maand juni het chippen én registeren, bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG), van uw huisdier sterk gereduceerd aan. U betaalt slechts € 29,95 i.p.v. € 46,00, incl. registratie. Neemt u uw huisdier mee naar het buitenland, dan is een identificatie in de vorm van een chip verplicht. Hier vindt meer informatie over chippen en registreren bij katten en honden. Op al onze vestigingen kunt u door de assistente laten controleren of de chip werkt en of uw dier is aangemeld bij een databank. Deze controle is gratis.