Juni Chipmaand

Chippen en registreren: belangrijk en soms verplicht!

Chip en registreer je dier

Ieder jaar weer raken veel dieren zoek nadat ze ontsnapt zijn. Gelukkig worden deze dieren ook vaak weer gevonden. Om ze weer snel terug te kunnen brengen bij hun baasje is het belangrijk dat deze dieren gechipt én geregistreerd zijn. Door een juiste registratie kan er rechtstreeks contact opgenomen worden met de eigenaar, die vaak dolgelukkig is dat zijn of haar dier terecht is.

Vooral veel katten zijn nog niet gechipt. Daardoor kan maar ongeveer 14% van de gevonden katten weer met hun eigenaar herenigd worden. Ook niet alle honden zijn gechipt en geregistreerd. En de vele konijnen die op straat worden gevonden kunnen maar in een heel enkel geval bij hun eigenaar terugbezorgd worden: maar weinig konijnenbezitters laten hun dier chippen, terwijl het prima mogelijk is.

Het belang van een goede registratie

Soms is een dier wel gechipt, maar niet geregistreerd bij een databank. In andere gevallen is het dier wel geregistreerd, maar zijn de gegevens verouderd. Ook dan kan de eigenaar niet worden gewaarschuwd dat zijn dier terecht is, en worden dier en baasje onnodig gescheiden.

Als de eigenaar niet meteen gevonden kan worden, moet het dier langer in het asiel blijven. Dit kan erg stressvol voor het dier zijn. Na twee weken kan het dier bovendien herplaatst worden bij een nieuw baasje. Om dat te voorkomen is een goede registratie ontzettend belangrijk!

Ten onrechte gaan veel huisdierbezitters er vanuit dat de dierenarts die het huisdier chipt ook zorgt voor de registratie. Dit is echter lang niet altijd het geval. Vaak moet de eigenaar zelf zorg dragen voor de registratie. Een ander misverstand is dat men denkt dat de adresgegevens van de eigenaar op de chip zelf staan. Staat een huisdier wel geregistreerd, dan wordt er vaak niet aan gedacht om een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Het is dus belangrijk dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. Voorkom dat u en uw dier elkaar op deze manier kwijtraken: laat uw huisdier chippen en zorg voor een goede, actuele registratie!

Chippen en registreren: verplicht voor honden!

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Deze verplichting begint al bij de fokker en/of handelaar die een pup wil verkopen. Als koper van een pup is het daarom belangrijk om te controleren of de pup inderdaad geregistreerd is bij een databank. Vraag dus altijd om een registratiebewijs. Hiermee kunt u een belangrijke stap zetten in het tegengaan van de illegale hondenhandel.

Als eigenaar bent u vervolgens verplicht om de hond na aankoop op uw eigen naam te registreren en de registratie altijd up-to-date te houden.

Actie 2023

Omdat wij het erg belangrijk vinden dat uw dier gechipt is bieden wij in de maand juni het chippen én registeren van uw huisdier tegen een sterk gereduceerd tarief aan. U betaalt slechts € 37,50 i.p.v. € 53,00, incl. registratie. Neemt u uw huisdier mee naar het buitenland, dan is een identificatie in de vorm van een chip verplicht. Hier vindt meer informatie over chippen en registreren bij katten en honden. Op al onze vestigingen kunt u door de assistente laten controleren of de chip werkt en of uw dier is aangemeld bij een databank. Deze controle is gratis. Klik hier om direct zelf online een afspraak te  maken.