Het gebit van het paard

Februari “maand van het gebit van het paard”

  • Heeft uw paard wel eens moeite met eten of slikken?
  • Is het langer dan een jaar geleden dat het gebit van uw paard gecontroleerd is?
  • Verliest uw paard proppen voedsel of ziet u onverteerd voedsel in de mest?
  • Kantelt uw paard het hoofd wel eens of kwijlt uw paard meer dan normaal?
  • Voelt u onregelmatigheden of bulten bij de kaak?
  • Gaat de conditie van uw paard achteruit of vermagert uw paard?
  • Is uw paard soms lastig met rijden of schudt uw paard met het hoofd?

Kleine problemen in de mond kunnen deze klachten al veroorzaken, maar kunnen vaak eenvoudig opgelost worden!

Problemen met de tanden en kiezen ontstaan regelmatig bij paarden. Het wilde paard was gemiddeld 18 uur per dag bezig met het vermalen van stugge harde grassen, terwijl onze paarden tegenwoordig nog maar enkele uren nodig hebben om de veel te makkelijk te vermalen brok, muesli of zacht kuilgras of hooi te vermalen. Het paardengebit krijgt hierdoor eerder haakjes, oneffenheden op het kauwvlak en soms past het kauwvlak niet meer goed op elkaar waardoor er weer pijnlijke wondjes op tong of wang ontstaan.

Als eigenaar ziet u zelf vaak maar een heel klein gedeelte van het gebit en hierdoor is er niet te zien wat er diep achter met de kiezen aan de hand is. Om bij een gebitscontrole de tanden en kiezen goed te kunnen beoordelen is het van belang dat er een paardentandarts naar kijkt en is er professioneel gereedschap nodig.

Onze dierenarts Rick Nicolai heeft zich op gebitsproblematiek en tandheelkunde bij paarden toegelegd. Hij heeft ook de meest moderne en nieuwste apparatuur om uw paard zo deskundig mogelijk en vlot te kunnen behandelen. Daarnaast kan de dierenarts afwijkingen in de mond goed beoordelen, eventuele medicatie voorschrijven en is het geven van een lichte sedatie mogelijk wat de stress voor uw paard aanzienlijk verminderd en daardoor de kwaliteit van de behandeling ten goede komt.

Een regelmatige gebitscontrole bij uw paard is dus erg belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van uw paard en kan een hoop onzichtbaar lijden voorkomen!

De maand februari staat bij Dierenkliniek Ridderkerk geheel in het teken van de gebitscontrole. Gedurende deze maand is de controle van het gebit van uw paard of pony geheel gratis en betaalt u alleen visitekosten. Heeft uw paard of pony een vervolgbehandeling nodig, dan ontvangt u van ons 10% korting*. Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie verzoeken wij u contact met ons op te nemen, T. 085 – 273 19 19.

* deze korting is geldig tot 31 mei 2018