Vakantie en uw huisdier

Verblijf in Nederland

Pension

Als u besluit uw hond of kat naar een pension te brengen tijdens uw vakantie, zorg er dan voor dat u tijdig een plekje boekt voor uw dier. In de grote vakanties zitten pensions vaak zo vol! Ga van tevoren eens kijken bij een paar pensions bij u in de buurt om te zien hoe het daar werkt en laat uw dier daar als dat kan eens een dagje wennen. Het is belangrijk dat u zich verder goed laat informeren betreft de vaccinaties die het dier moet hebben om in het pension te mogen verblijven. Elk pension heeft daarin zijn eigen regels! Zorg dat uw hond of kat voor verblijf in het pension goed is ontwormd en een vlooienbescherming heeft gekregen. Voor goede middelen kunt u terecht bij uw dierenarts. Heeft u een dier dat speciaal voer nodig heeft of medicatie moet krijgen? Vraag dan zeker bij het pension na of het mogelijk is dat uw dier dit ook gaat krijgen tijdens zijn of haar verblijf daar. Niet elk pension neemt dieren aan die medicatie en/of speciaal voer behoeven. Zorg ervoor dat er contactgegevens bij het pension achtergelaten worden, waarmee ze u (of een door u aangewezen persoon) te allen tijde kunnen bereiken indien nodig.

Thuis of bij vrienden

Indien uw dier tijdens uw vakantie gewoon lekker thuis blijft zorg er dan voor dat u een goede oppas heeft. Maak met hem of haar goede afspraken betreft uitlaattijden, etenstijden, wanneer de kattenbak uit te scheppen, etc.

Laat de oppas goed zien waar alles staat, zodat alles makkelijk te vinden is. Maak een lijstje waarop staat bij welke dierenarts de oppas terecht kan met uw dier mocht het nodig zijn en schrijf daar ook op waar u verblijft en hoe er contact met u opgenomen kan worden. Heeft u een dier dat medicatie nodig heeft en/of speciaal voer krijgt? Schrijf dan op hoe de medicatie te geven, hoeveel van alles er gegeven moet worden en wanneer. Zorg dat er voldoende voorraad aanwezig is, zodat diegene die op uw beestje past niet mis grijpt. Ook wanneer uw dier bij vrienden verblijft, is het verstandig goede afspraken te maken.

Verblijf in het buitenland

De reis

U heeft besloten om uw dier mee te nemen op vakantie naar het buitenland. Afhankelijk van waar de reis naar toe gaat zult u gaan reizen met de auto of eventueel met de boot of met het vliegtuig. Belangrijk is dat u in elke situatie moet weten waarop u moet letten en waarmee u rekening moet houden. Gaat u reizen met de auto zorg dan dat u in ieder geval elke twee uur even stopt. Dan kan de hond even zijn behoeften doen en kunt u even kijken of de kat het ook nog steeds naar de zin heeft. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om water aan te bieden. Laat dieren alleen water drinken dat geschikt is voor consumptie. In sommige landen is het leidingwater hier niet voor geschikt.

Zorg ervoor dat uw dier tijdens de rit goed vast zit. Zet uw hond, bijvoorbeeld, in een bench of zet hem vast door middel van een tuig aan een autogordel. Vervoer katten in een daarvoor bestemd reismandje. Zet het mandje vast met een autogordel. Let op: elk land heeft verschillende regels qua vervoer van een (huis)dier. Zorg dat u van tevoren op de hoogte bent van deze regels! Dit geldt voor elk land waar u doorheen rijdt op weg of terug van uw vakantiebestemming.

Zorg voor een aangename temperatuur in de auto. Zet met warm weer de airco aan, maar let op dat uw dier niet direct in de luchtstroom ervan zit. Laat uw dier nooit alleen in de auto achter, zeker niet bij warm weer! Raampjes open of een plekje in de schaduw zoeken is niet voldoende. De zon draait, waardoor het schaduwplekje kan veranderen in een plek in de zon en zelfs met de raampjes open kan het binnen in een auto snel opwarmen. Als de buitentemperatuur, bijvoorbeeld, 22 graden Celsius is kan het in een auto binnen uur (ook met raam open) opwarmen naar 45 graden Celsius. Deze temperatuur kan een dier binnen korte tijd fataal worden. Is het warm weer en heeft u geen airco in de auto dan is het de vraag of het verstandig is uw dier mee op reis te nemen.

Reist u met de boot of met het vliegtuig neem dan contact op met de betreffende vervoersmaatschappij of raadpleeg hun website voor regels omtrent het vervoer van uw huisdier. Bij honden die meereizen in het ruim van een vliegtuig is het verstandig een jasje aan te doen. Het kan daar koud worden.

Weet u dat uw dier last heeft van reisziekte en/of paniek tijdens het reizen, vraag dan aan uw dierenarts om passende ondersteuning voor tijdens de reis.

Vaccinatie, verblijf, voer, vlo en wormmiddelen

Vaccinatie

Voor reizen naar het buitenland heeft uw dier een vaccinatie nodig tegen Rabiës. Over het algemeen geldt dat deze minimaal 21 dagen voor vertrek gezet moet zijn. Echter, per land kunnen de regels verschillen. Zorg dat u goed op de hoogte bent van de regels omtrent de vaccinaties van het land waar u naar toe gaat en de landen waar u doorheen reist. Landen kunnen u ook verplichten een bloedtest vooraf aan de reis te laten uitvoeren. Zorg dat u dit op tijd laat doen. U kunt de invoereisen/regels per land vinden op de website van het LICG of u kunt ook uw dierenarts raadplegen. Heeft u de rabiësvaccinatie niet op tijd of helemaal niet laten zetten bij uw dier en gaat u toch reizen naar het buitenland met uw beestje dan zijn de daaraan verbonden risico’s voor u.

Naast de vaccinatie heeft uw dier een geldig Europees Dierenpaspoort nodig. Vraag uw dierenarts of u in het bezit bent van het juiste paspoort of laat er eentje aanmaken. Niet onbelangrijk is het feit dat uw dier verplicht gechipt moet zijn voor de reis naar het buitenland. Heeft uw dier nog een tatoeage, dan mag u nog met dit dier binnen de EU reizen, mits de tatoeage voor 03-07-2011 is gezet. U moet dan wel de documenten hiervan hebben en de tatoeage moet goed leesbaar zijn. Is dit niet het geval, dan zal uw dier alsnog een chip moeten krijgen. Voor reizen buiten de EU is een chip in ieder geval verplicht.

Verblijf

Afhankelijk van waar u verblijft (hotel, camping, etc.) zullen er per verblijfplaats verschillende regels gelden. Zorg dat u op de hoogte bent van de regels omtrent het meenemen van huisdieren naar uw verblijfplaats.

Voer

Zorg ervoor dat u ruim voldoende voer meeneemt voor uw dier. Niet elk soort voer is in het buitenland even makkelijk te verkrijgen en ineens wisselen van een voer kan diarreeklachten veroorzaken. Zeker als uw dier een speciaal dieet volgt is het verstandig ruim in te slaan en mee te nemen.

Vlo en wormmiddelen

Afhankelijk van waar u naar toe gaat heeft uw dier goede vlo en tekenbescherming nodig of zelfs ook nog bescherming tegen zandvliegjes en andere nare beestjes. Teken en muggen kunnen bij dieren nare ziekten overbrengen. Voorkomen is, daarom beter dan genezen. Ook goede ontworming voor vertrek en bij thuiskomst is niet onbelangrijk en in sommige landen zelfs verplicht! Vraag uw dierenarts advies op maat voor uw dier.

Niet onbelangrijk

Naast bovengenoemde zaken zijn er nog een aantal andere dingen waar u rekening mee moet houden. Zo mogen bepaalde rassen hond niet zomaar elk land in. Om teleurstelling te voorkomen is het verstandig van tevoren uit te zoeken of uw hond (ras of kruising van) toegelaten wordt. Op de website van het LICG vindt u van alle EU landen de invoereisen. Landen kunnen ook het dragen van een muilkorf door de hond verplicht stellen. Daarnaast is het belangrijk eigen spullen van uw dier mee te nemen. Eigen voer en drinkbakjes, een eigen kussen, mandje of kleedje en wat speelgoed wordt door veel dieren erg op prijs gesteld. Zorg ook dat er eventueel reserve van de spullen is. Mocht er iets kapot gaan, dan is er in ieder geval vervanging.

Niet onbelangrijk is contactgegevens van een dierenarts in de buurt van uw vakantiebestemming bij de hand te hebben. Gebeurt er onverwacht iets met uw dier dan weet u in ieder geval waar u terecht zou kunnen. Gaat u naar een vakantiepark dan kunt u ook nog bij de receptie vragen of zij een adres voor u hebben.

Een hele prettige vakantie gewenst!