Bravecto in het nieuws

Naar aanleiding van alle berichten over Bravecto, die ons via de media bereiken, is er veel onzekerheid en onduidelijkheid bij zowel eigenaren als dierenartsen ontstaan over het toedienen van dit middel. In ieder geval is er voldoende twijfel gezaaid om u via deze brief te laten weten hoe wij als dierenartsen van Dierenkliniek Ridderkerk in deze discussie staan. Uw vragen zullen we zo eerlijk mogelijk beantwoorden. Bij ons staat de zorg voor uw huisdier voorop en we willen zeker niet dat een dier ziek wordt van een middel dat wij adviseren.

Wij willen dat u weet dat we de berichtgeving over Bravecto van alle kanten op de voet volgen. Het gaat niet alleen om wat er via de TV, de krant en andere media naar buiten komt. Ook lezen wij de mening die onderzoekers over dit middel geven. Als dierenarts wil je immers zekerheid en bewijs dat er een relatie is tussen de klachten die er zijn en het middel Bravecto.

Dat bewijs is er momenteel niet en uit de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn blijkt dat Bravecto veilig is. Voor een middel op de markt komt moet er bovendien een strenge procedure worden doorlopen. Dat geldt ook voor Bravecto. Tot nu toe wordt het middel dan ook als veilig beschouwd, niet alleen door de fabrikant, maar ook door de beroepsvereniging van Dierenartsen.

Op TV zag u dat sommige dierenartsen het middel niet meer willen/durven te verkopen tot er meer zekerheid is. Binnen onze praktijk hebben we nog geen relatie kunnen ontdekken tussen ziekteverschijnselen en het toedienen van Bravecto, maar ook wij kunnen niet uitsluiten dat enkele dieren wellicht gevoeliger reageren dan anderen.

In de uitzending van Radar werd o.a. beschreven dat een hond na het geven van het middel Bravecto epilepsie kreeg en overleed. Helaas is het zo dat er veel honden zijn die epilepsie krijgen, ook zonder dat ze Bravecto gebruiken. En dat geldt voor meerdere klachten die door eigenaren toegeschreven worden aan de werking van Bravecto.

Uiteraard staat voor ons voorop dat er bij het voorschrijven van een middel geen twijfel mag bestaan over de veiligheid er van. En die twijfel is al dan niet terecht gezaaid.

Daarom hebben wij besloten het middel Bravecto niet actief te verkopen of te adviseren, tot er meer duidelijkheid over is. Echter er zijn ook mensen die erg tevreden zijn over Bravecto, waarvan het huisdier totaal geen klachten heeft, en daarom zullen we het nog wel verkopen.

We zullen steeds zo eerlijk en duidelijk mogelijk berichten. Bovendien zijn er voldoende alternatieve middelen voorhanden. De assistent(e) helpt u graag om de juiste keus hieruit te maken.

Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen; stel ze gerust.