Kattenziekte

Naar aanleiding van berichten in de media over het voorkomen van Kattenziekte in de regio Harderwijk-Ermelo willen we u verder informeren.

Wat is Kattenziekte:

Kattenziekte(panleukopenie) wordt veroorzaakt door een virus.
Het virus dat via ontlasting van zieke dieren wordt uitgescheiden, kan maanden overleven in de omgeving en is resistent tegen de meeste desinfectantia.
Het virus kan op verschillende manieren overgebracht worden:
b.v. via de mond, via schoenen en kleren (dus ook katten die nooit buiten komen kunnen het krijgen) en via niet ingeënte moederpoezen op hun kittens.

Symptomen:

Dieren van alle leeftijden kunnen erg ziek worden en zelfs sterven. Kittens zijn het meest vatbaar.
Symptomen kunnen verschillen, van (bloederige) diarree, braken en uitdroging tot aantasting van het zenuwstelsel of immuunapparaat. Ook plotselinge sterfte zonder verschijnselen kan optreden.

Wat kan je doen?

Voorkomen is beter dan genezen en dat kan door te zorgen dat je kat door een inenting (vaccinatie) goed is beschermd. Volwassen katten die niet zijn gevaccineerd moeten zo snel mogelijk ingeënt worden. Voor volwassen katten die elke drie jaar tegen kattenziekte worden ingeënt hoef je geen extra maatregelen te nemen. Kittens worden het best op 9 en 12 weken ingeent en als ze tot een risicogroep behoren of in het risicogebied leven is het verstandig deze inenting op 16 weken te herhalen.

Kom je trouw elk jaar voor de vaccinatie met je kat bij de dierenarts, dan wordt het volgende vaccinatieschema aangehouden:
9 en 12 weken katten- en niesziekte enting
op 1 jaar katten- en niesziekte
de volgende 2 jaar niesziekte
en het 3e jaar weer de kattenziekte
de volgende 2 jaar de niesziekte
en het 3e jaar weer de kattenziekte

Zie ook; www.dierenarts.nl en neem bij vragen contact op met je dierenarts.