Teken bij het paard

Teken zien er niet alleen vies uit, maar ze kunnen ook nog eens besmettelijke ziektes op je paard overdragen zoals de ziekte van Lyme, ehrlichiosis en piroplamose. Heftige besmettingen veroorzaken huidontstekingen en in extreme gevallen zelfs bloedarmoede.

Teken leven voornamelijk in begroeide gebieden met voldoende schaduw en een relatief hoge luchtvochtigheid ter plaatse. Vooral langs bospaden en in weilanden met hoog gras en veel struiken komen ze veel voor. Ze kunnen slecht tegen direct zonlicht en droogte dus door het terugsnoeien van begroeiing en het maaien van het land kunt u de omgeving minder aantrekkelijk voor ze maken.

Om u paard te beschermen kan gebruik gemaakt worden van producten die permethrin bevatten. Helaas zijn er in Nederland geen producten verkrijgbaar die ook geregistreerd zijn voor gebruik bij het paard, dus moeten we gebruik maken van de middelen die voor honden op de markt zijn. Wassen met Defencare shampoo dus zo gauw als er veel kleine teekjes zijn gevonden. Ook fipronil spray (Effipro) is een optie en deze kunt u zelfs preventief gebruiken bijvoorbeeld voor bosritten of uitjes naar de duinen. Omdat het in deze gevallen om zgn. off-label gebruik gaat, dient dit wel in overleg met de paardenarts te gebeuren. Producten op plantaardige basis zoals teatree sprays en lotions geven erg wisselende bescherming en daarom vinden wij ze te onbetrouwbaar.

Het is verstandig om ’s zomers bij het borstellen en ook bij het afzadelen te controleren op teken. Ze zijn vaak vooral op de onderbenen, de buik, in de liezen en op de borst te vinden. Teken die groot genoeg zijn kan je verwijderen met behulp van een speciaal tekentangetje of, nog makkelijker, tekenhaakje. Niet trekken maar alleen maar draaien werkt het beste. Branden, verstikken of deppen met alcohol of spiritus helpt niet. De teek kan als hij eenmaal vast zit niet zomaar besluiten los te laten, dit vanwege weerhaakjes in het mondstuk. Na verwijdering kan het wondje in de huid van het paard worden ontsmet met Betadine en daarna het liefst met rust laten. Enige zwelling is heel normaal, dit is een reactie van het afweersysteem van het paard op speeksel en andere door de teek ingebrachte stoffen. Maar als het wondje gaat ontsteken of als er delen van de teek zijn achtergebleven is het verstandig om er even naar te laten kijken.

Als u de verwijderde teek bewaart en zo snel mogelijk inlevert op de kliniek sturen we deze kosteloos op naar de Universiteit Utrecht. Daar is een team dat alle verzamelde teken identificeert en test op besmettelijke aandoeningen. Zo komt u er dus achter of u paard gevaar loopt. En zo kan in de gaten worden gehouden wat voor teken waar voorkomen zodat we op landelijk niveau een goed beeld krijgen. Bent u bang dat uw paard in het verleden besmet zou kunnen zijn geraakt, dan is het mogelijk bloedonderzoek te doen. Maar hier zitten nogal wat haken en ogen aan wat betreft betrouwbaarheid dus een analyse van een verwijderde teek is naast stukken goedkoper ook nog eens veiliger.

Wilt u meer informatie, neemt u dan contact met ons op.