Opvoeding van moederloze konijnen

Het geboorte gewicht van het konijn is afhankelijk van het ras; gemiddeld is het ongeveer 40 gr. De jongen komen blind en kaal ter wereld en blijven 3 weken in het nest dat bestaat uit borst- en buikharen van de moeder. Een jong van een middel groot ras heeft een gewichtstoename van ongeveer 25 gr per dag.

Bij het spenen op een leeftijd van 6 weken is het gewicht dan ongeveer 1 kg. De opname van vast voedsel begint op een leeftijd van 3-4 weken. De normale lactatieperiode is 4-6 weken, waarbij de voedster 160-200g melk per dag kan produceren. De hoeveelheid opgenomen melk per jong stijgt van ongeveer 5 tot 40 gr per dag op een leeftijd van 2-3 weken. De zoogfrequentie is 1-2 keer per 24 uur.

Overzicht analyse van moedermelk en melkpoeder

Eiwit Vet Lactose
Konijn 32.0 % 49.0 % 6.0 %
KMR + Multi milk 32.2 % 49.6 % 5.6 %

De mengverhouding is 3 delen Multi milk, 1 deel KMR en 5 delen water. Eerst de 2 poeders goed mengen en daarna pas lauw warm water toevoegen en goed schudden tot de poeder helemaal opgelost zijn. De melk dient afgekoeld te zijn voor het in de koelkast geplaatst kan worden. De aangemaakte melk is maximaal 24 uur houdbaar.

Huisvesting

Voor het werpen dienen voedsters een nestkast te hebben of gehuisvest te worden op een laag stro of hooi.

Verzorging en voeding

Moederloze, jonge, tamme of wilde konijnen kunnen worden ondergeschoven bij een tamme voedster. Dit is mogelijk tot ongeveer 2 weken na de geboorte. Voor de opfok met de hand wordt het melkvervangend preparaat 1 keer per etmaal kort na zonsondergang verstrekt. Door middel van een oogdruppelaar of speentje van een fles wordt de warme kunstmelk in de bek gebracht. Echter is de overlevingskans erg laag bij hand opfok.

De optimale temperatuur voor de jongen is ongeveer 37 C gedurende de eerste levensdagen.