Cavia

De cavia komt uit Zuid-Amerika en wordt ook wel Guinees biggetje genoemd. Het is een knaagdier wat weinig eisen stelt. Het zijn van oorsprong wat schuwe dieren.

Als je een cavia aanschaft moet je eerst die schuwheid overwinnen, doe dit rustig en met veel geduld. Als ze eenmaal handtam zijn, zijn ze erg vriendelijk en rustig, maar maak nooit onverwachtse bewegingen, want een cavia kan dan schrikken en vallen.

Het volwassen mannetje weegt tussen de 900-1600 gram en het volwassen vrouwtje tussen de 700-1000 gram. Het volwassen vrouwtje heeft 2 tepels tussen haar achterpoten. Ze zijn er in allerlei kleuren en in gladharig, ruwharig en langharige variëteiten. Ze hebben in de boven- en onderkaak 2 scherpe snijtanden die op elkaar afslijten. Het voedsel blijft enige uren in de maag liggen en de spijsvertering duurt wel 2 tot 7 dagen.

Een cavia is moeilijk zindelijk te krijgen, houdt hier rekening mee als ze in de kamer lopen.

De cavia wordt gemiddeld tussen de 5-10 jaar oud, maar ouder kan natuurlijk ook.

Bij aanschaf kan je er beter één cavia nemen als je er veel mee wilt doen. Zijn ze vaak alleen, dan kan je beter 2 cavia’s nemen. Neem nooit 2 ongecastreerde beertjes, want die kunnen gaan vechten. Laat ze castreren, ook als er een zeugje bij zit, tenzij je natuurlijk een nestje wilt. De urine van een mannetje kan erg stinken, dit wordt minder als je hem laat castreren.

Cavia’s zijn over het algemeen zeer vriendelijke dieren en zullen je nooit bijten. Als een hond of kat met een cavia opgroeit dan zijn zij prima samen te houden. Dat is moeilijker met andere knaagdieren en papegaaien, die hebben een hekel aan cavia’s en kunnen ze nog weleens aanvallen en verwonden.

Temperatuur van cavia is tussen 37,5-39,5 graden. Boven de 40,2 graden is koorts. Onder de 36,8 graden is ondertemperatuur.

De cavia eet regelmatig zijn mest op, dit is nodig voor bepaalde vitaminen en is dus normaal.

Verzorging

1 à 2x per week mag de cavia geborsteld worden, hierdoor blijft de vacht glanzend en voorkomt haaruitval. Langharige cavia’s moeten vaker gekamd worden. Wassen liever niet, maar als het niet anders kan dan mag dat met een klein beetje babyshampoo.

Regelmatig nagels controleren en eventueel laten knippen. Voetzolen dagelijks controleren en aangekoekte viezigheid verwijderen. Eventueel moeten te lange tanden worden geknipt.

Als speelgoed houden ze van wilgetakken of een stuk hout om te kunnen knagen, verder klimmen ze ook graag overal op en doorheen. Tredmolens zijn niet geschikt, ze kunnen zich hieraan verwonden en bovendien zijn ze niet zo lenig.

Optillen van de cavia: ene hand onder de borst, iets kantelen, andere hand ondersteunt achterwerk.

Gedrag

Het piepen van de cavia is om te communiceren. Dit doen ze vaak als ze van huis weg zijn of als het etenstijd is. Als de cavia knort dan voelt hij zich goed, maar als hij sist dan is hij boos.

Een cavia moet actief worden gehouden, want ze vervelen zich snel en dan worden ze stijf, dik en lui. Geef ze voldoende lichaamsbeweging en afleiding. Laat ze bijvoorbeeld overal overheen klimmen of doorheen lopen. Eventueel een houten bal, daar willen ze ook nog wel mee spelen. Overdrijf niet want het zijn kwetsbare dieren. Een cavia is moeilijk kunstjes aan te leren.

Een cavia slaapt nauwelijks, hooguit 4 uur per dag en dan nog verdeeld over de dag en niet langer dan bijvoorbeeld 10 minuten achter elkaar. Ze houden geen winterslaap en kunnen heel goed horen. Een cavia kan zich goed hechten aan degene die hem verzorgt en herkent diegene ook.

Voortplanting

Het zeugje en het beertje zijn geslachtsrijp vanaf 60-70 dagen leeftijd. Het vrouwtje kan beter pas na 4 maanden gedekt worden, maar liefst wel voor de 9-12 maanden. Anders zijn het linker en rechter bekkenbeen aan elkaar gegroeid en wordt de bevalling veel moeilijker. Ook wordt het vrouwtje als ze is uitgegroeid vetter en hierdoor minder vruchtbaar, waardoor er meer kans is op zwangerschapsvergiftiging.

Het vrouwtje is om de 16-18 dagen bronstig, dit gedurende 24 uur.

Draagtijd tussen de 66-68 dagen (60-72 dagen). Langer dan 72 dagen dan naar de dierenarts.

De vader enkele dagen voor de bevalling apart zetten. Het vrouwtje heeft tijdens de dracht geen extra voer nodig.

Een worp bedraagt meestal 3-5 jongen. Deze jongen worden geboren met een blijvend gebit en kunnen dus direct ook vast voedsel tot zich nemen. Ze zijn bij de geboorte al direct beweeglijk en de ogen zijn geopend. Geef de jongen in het begin veel groenvoer, ze beginnen later zelf aan het krachtvoer. Als drinken geef je 1 deel koemelk en 2 delen water. Daarnaast drinken ze ook bij de moeder. Als ze 3 weken zijn kunnen ze bij moeder weg. Let direct op het geslacht. Mannetje kan gecastreerd worden op 2 maanden leeftijd, maar het liefst vanaf 6 maanden ivm narcose risico.

Voeding en huisvesting

Kooi van minimaal 70×40 cm, geen hout, liefst een bak met opstaande rand en daarbovenop een traliewerk. Op de bodem zaagsel met daarover hooi. Geen stro, hier kan de cavia zich aan verwonden. Als voerbakje eentje van aardewerk met van onder breder dan van boven, want de cavia gooit nogal eens wat om. Liefst water geven door middel van een drinkflesje, wat aan de tralies van het hok vast gemaakt kan worden. Verder een ruifje voor het groenvoer. Zorg ervoor dat het hok niet op de tocht staat en zet 1 kant tegen de muur, zodat ze een rustig plekje hebben. Hok 2x per week goed schoonmaken en ontsmetten met soda, eventueel de aanslag afkrabben.

Belangrijk voor een cavia is vitamine C (15 mg per dag, bij dracht 30 mg). Dit zit normaal in goed caviavoer, maar dat mag niet te oud zijn. Verder zit het in groenvoer. Geef groenvoer meerdere keren per dag 1 à 2 handjes vol in de ruif. Dit kan bestaan uit geplukt gras, weegbree, paardebloem, groenten en fruit. Niet te veel koolsoorten, want daar kunnen ze gasophoping van krijgen. 2x daags 1 eetlepel krachtvoer en ze moeten altijd beschikking hebben over voldoende hooi. Geef de cavia meerdere keren per dag eten en wissel niet plotseling van voedingsgewoonten.

Preventie van ziektes

Een cavia hoeft nergens tegen geënt te worden. Als je ze meeneemt naar het buitenland informeer dan bij bevoegde instanties.
Cavia’s die veel groenvoer uit het veld te eten krijgen, moeten 2x per jaar ontwormd worden. Cavia’s kunnen ook vlooien en teken krijgen. Teken kunnen gewoon verwijderd worden, net zoals bij de hond. Voor de vlooienbestrijding zijn niet alle middelen geschikt. Let op de voetzolen van de cavia, want die zijn erg gevoelig en kunnen snel gewond raken.

Ziektes

Bij gebrek aan vitamine C kan een cavia scheurbuik krijgen, de cavia wordt dan lusteloos, heeft pijn bij het lopen en de tanden laten los. Geef dan vitamine C poeder door het drinkwater, geef peterselie of maak een afspraak bij de dierenarts voor controle en eventueel een injectie met vitamines.

Een cavia kan verkouden worden door tocht of vochtige ruimte, hij heeft dan een vieze neus en niest af en toe. Zet de cavia op een tochtvrije,droge warme plaats. Houd hem warm en geef veel groente en fruit. Maak bij geen verbetering een afspraak bij de dierenarts.

Traanoogjes worden ook veroorzaakt door verkoudheid ontstaan door tocht. Behandeling is hetzelfde, maar als de uitvloeiing uit ogen vies wordt, maak dan een afspraak bij de dierenarts.

Verlammingen kunnen voorkomen en kunnen veroorzaakt worden door een virusziekte van een andere besmette cavia.

Kale plekjes op de huid kan een teken zijn van schurft. 2x injectie ivomec met tussenpozen van 2 weken is vaak afdoende. De dieren hebben dan ook veel jeuk.

Er kunnen ook haken op de kiezen komen, waardoor de cavia moeilijk of helemaal niet meer eet. Zodra je merkt dat je cavia minder goed eet, gelijk contact opnemen met de dierenarts. Deze zal dan het gebit (en met name de kiezen) nakijken en raspen. Eventueel moet dit onder narcose gebeuren.

Diarree komt vaak door verkeerde voeding. Geef de cavia daarom enkele dagen geen groenvoer. Is de diarree veroorzaakt door een bacterie en is de cavia ziek, ga er dan mee naar de dierenarts. Ook beschimmeld eten kan diarree veroorzaken.

Jeuk aan de oren kan wijzen op oorschurft of oormijt. Er zitten dan korstjes in de oren. Deze moeten eerst verwijderd worden en moet er door middel van een otoscoop gekeken worden of het trommelvlies nog intact is voordat het oor behandeld kan worden. Daarvoor zult u een afspraak moeten maken bij de dierenarts.