Met uw kat naar de dierenarts

Het bezoek aan een dierenarts en de reis ernaartoe kunnen voor een kat stressvolle belevenissen zijn. Om uw dier zo comfortabel mogelijk te vervoeren en zo min mogelijk stress te geven tijdens het bezoek aan de dierenarts hebben wij in deze informatiebrief een aantal nuttige tips en trucs voor u op een rijtje gezet.

Hoe laat mijn kat zien dat hij stress heeft?

Om te kunnen bepalen of uw kat stress ervaart, is het belangrijk om te weten hoe u stress bij uw kat herkent.

Let bij het vervoeren van uw kat en bij de dierenarts vooral op de volgende signalen:

  • grote pupillen
  • natte voetjes door zweten
  • wegkruipen achter in het mandje
  • zich zo klein mogelijk maken
  • uit zich vocaal (miauwt veel of “schreeuwt” zelfs) of wordt juist heel stil
  • met bek open hijgen
  • plassen in het mandje en/of ontlasten

Als u 1 of meerdere van deze signalen ziet, heeft uw kat waarschijnlijk last van stress. Gelukkig kunt u, uw kat helpen om de reis en het bezoek zo stressloos mogelijk te maken!

Het reismandje

Het ideale mandje om uw kat in te vervoeren is een harde, plastic mand die zowel aan de bovenkant als aan de voorkant open kan. Liefst is dit ook een mandje van waaruit de kat goed de omgeving in de gaten kan houden als hij dit wil.

Het voordeel van een mandje dat via de bovenkant open kan is dat u de kat vaak zonder al teveel moeite erin kunt laten zakken. Uw kat hoeft dan niet door een relatief kleine opening geduwd te worden, waardoor er een hoop stress, boosheid en verwondingen (zowel voor kat als eigenaar) voorkomen kunnen worden. Daarnaast is het voor de dierenarts of assistente erg praktisch om uw kat eruit te kunnen pakken, zonder te hoeven “vissen/graaien” in de mand. Voordeel van de voorkant open kunnen doen is dat uw kat, na bezoek aan de dierenarts, direct zelf zijn mandje weer terug in kan lopen. De meeste katten zien het mandje op dat moment wel als veilig plekje en willen het liefst zo snel mogelijk weer terug in de mand. Leg een kleedje of handdoek in het mandje om te zorgen dat de kat comfortabel in het mandje kan liggen en voldoende grip heeft onderweg.

Het schoonmaken van de mand

Maak voor EN na elk gebruik het mandje goed schoon met heet water. Indien het mandje heel vies is kan er gebruik gemaakt worden van een neutraal schoonmaakmiddel, zoals groene zeep. Gebruik liever geen middel met (sterke) geur. De meeste katten houden daar niet van.

Feliway

Ter ondersteuning kan Feliway gebruikt worden om de stress te verminderen. Spray dit op het kleedje, ongeveer 15 minuten voor de kat in het mandje moet. Deze spray helpt uw kat ontspannen, waardoor reizen een stuk comfortabeler kan worden.

Heeft u vragen of interesse in Feliway? Kom gerust van te voren langs bij een van onze assistentes aan de balie voor meer informatie.

Voor de reis, waar bewaar je het mandje?

Het is raadzaam het vervoersmandje, indien dit niet gebruikt wordt, neer te zetten op een rustige plek in huis waar uw kat bij kan. Kies bijvoorbeeld een plek waar uw kat ook zelf voor kiest, zoals de vensterbank.

Zo kan uw kat aan het mandje gewend raken en kan hij of zij er zelf voor kiezen om eens grondig te onderzoeken of het te gebruiken is als slaap- of relaxplek. Zo wordt het mandje al aantrekkelijker gemaakt om in te gaan als er daadwerkelijk een uitstapje gepland staat. Ook zal het mandje op den duur niet meer specifiek in verband worden gebracht met naar de dierenarts gaan.

Onderweg

Iedere kat is anders, dat is iets wat we ook merken als het gaat om het vervoeren. De ene kat vindt het fijn om uitzicht naar buiten te hebben, de ander vindt het veel prettiger om zich te kunnen verstoppen voor de buitenwereld.

Denk ook hier aan de stress-signalen en luister naar uw kat: Kruipt uw kat zo ver mogelijk weg achter in het mandje, hang dan bijvoorbeeld een extra deken over het mandje heen. Zorg er sowieso voor dat het mandje goed vast staat en niet door de auto heen en weer kan schuiven.

Eenmaal aangekomen bij de dierenarts

Alsof we nog niet genoeg spannende momenten hebben gehad onderweg, is daar dan de eindbestemming: de dierenarts. Dit betekent allereerst dat uw kat de auto uit moet en in een mandje de straat over, terwijl het mandje heen en weer beweegt tijdens het lopen. Vervolgens wordt hij naar binnen gebracht in een vreemde omgeving met onbekende of vervelende geurtjes, nieuwe gezichten; maar ook andere dieren in de wachtkamer. Zoals u ziet wederom een hoop punten die voor spanning en stress kunnen zorgen.

Om de katten die bij onze klinieken op bezoek komen gerust te stellen, proberen wij in de wachtkamer speciale hondvrije plekjes voor ze te creëren. Door middel van een kattenparkeerplaats bieden we een plek waar de kat hoger geplaatst kan worden. Hierdoor heeft de kat uitzicht en kan hij ‘de kat uit de boom kijken’. Verder is hij ook gelijk beschermd tegen nieuwsgierige hondenneuzen.

Wanneer de ruimte dit toelaat proberen we honden sowieso zoveel mogelijk aan de andere kant van de wachtkamer plaats te laten nemen, zodat de katten die bij ons binnen komen hier zo min mogelijk last van hebben. Daar waar dit niet mogelijk is voorzien wij in dekentjes om over de mandjes te plaatsen, zodat wat de kat toch afgeschermd is.

Is uw kat honden gewend? Bedenk wel dat in een spannende situatie een onbekende hond toch extra onrust kan creëren.

Verder hebben we op sommige praktijken een speciale “kattenspreekkamer”. Deze is zo gemaakt dat de kat er tijdens het consult lekker los kan lopen als hij/zij dat wil, terwijl de dierenarts en eigenaar praten. Tijdens het lichamelijk onderzoek zal de kat dan wel op tafel moeten, maar de arts houdt te allen tijde rekening met de signalen die de kat afgeeft. Zo kan de stress tot een minimum beperkt worden. In de spreekkamer wordt ook gebruik gemaakt van een Feliway verdamper, zodat ook tijdens het bezoek de kat zo comfortabel mogelijk is.

Terug naar huis

Eigenlijk geldt hier hetzelfde als op de heenreis: u weet nu hoe uw kat zich onderweg gedraagt, dus kijk goed naar de kat zelf en bepaal wat op dat moment het beste is. Vraag aan de dierenarts of assistente of zij Feliway in het reismandje willen sprayen.

In geval van nood

Indien uw kat na het toepassen van bovenstaande tips en trucs nog steeds zeer gestresst is, adviseren we u contact met ons op te nemen vóór u met de kat langs komt. Hieronder verstaan we:

  • Katten die in het mandje met het bekje open hijgen
  • Katten die door stress uithalen of bijten, waardoor we ze niet zonder kleerscheuren kunnen onderzoeken
  • Katten die ondanks alle hierboven beschreven maatregelen toch niet te vangen of in het mandje te krijgen zijn

Tot slot

Bij het reizen naar de dierenarts en bij het dierenartsbezoek zelf komt nog best een hoop kijken om uw kat zo stressvrij mogelijk te houden. Het begint al met het herkennen van stress bij de kat en het kiezen van het juiste mandje! Indien u na het lezen van deze brief nog vragen heeft mag u die altijd stellen aan een van onze assistentes of dierenartsen.