Gescheurde voorste kruisband

Gescheurde kruisbanden zijn een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoot bij de hond. De kreupelheid ontstaat plotseling. De oorzaak is meestal een verkeerde beweging of een wilde stoeipartij.

Voorkomen

Gescheurde kruisbanden zien we bij alle rassen. Boxers, Rottweilers en Terriërs zijn hier wel gevoeliger voor dan het gemiddelde ras. Sommige dierenartsen spreken zelfs over ‘boxerknie’ of zelfs’voetbalknie’!

Oorzaak

De kruisbanden zijn twee banden die kruislings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze dienen om deze twee botten – ten opzichte van elkaar – vast te houden.

kruisband

Het is meestal de voorste kruisband die scheurt. Als deze band kapot is, heb je te maken met een instabiele knie. Dijbeen en scheenbeen schuiven over elkaar, waardoor de meniscus, die tussen deze botten ligt, overbelast wordt en ook kan scheuren.

kruisbandruptuur

De grootste kans om een kruisband te scheuren is een combinatie van overstrekken en draaien van de knie. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het dier in een gat stapt, uitglijdt, of met spelen een ongelukkige beweging maakt.

Diagnose

Om vast te stellen of een dier een gescheurde kruisband heeft is een zorgvuldig onderzoek nodig. Hierbij letten we vooral op de mate van speling in de knie. Als de kruisband gescheurd is kunnen dijbeen en scheenbeen ten opzichte van elkaar verschuiven. Hiernaast vinden we vaak een overvulling van de knie en soms pijn bij het buigen en strekken.
Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren is ervaring nodig. Het gaat meestal om subtiele veranderingen in de beweeglijkheid van de knie. Soms kan aanvullend onderzoek nodig zijn zoals een röntgenfoto.

Behandeling

Een knie met een kapotte kruisband is ernstig beschadigd en dat wordt door de instabiliteit steeds erger. Ondanks rust, bandages en oefenen zal op deze manier maar zelden volledige genezing optreden. Alleen bij een overrekking of gedeeltelijke scheur zal er iets van resultaat verkregen worden. Als de band geheel doormidden is, is een operatie noodzakelijk. Hierbij worden de restanten band verwijderd en de knie nagekeken op verdere beschadigingen. Bij dit laatste moeten we vooral aan een kapotte (binnen)meniscus denken.
Vervolgens moet de knie weer gestabiliseerd worden. Hiervoor bestaan zeer veel technieken en de keuze is afhankelijk van soort en grootte van de hond en voorkeur van de chirurg.
Daarna mag het dier langzaam weer meer gaan doen. In de meeste gevallen is 80-90% functieherstel mogelijk.
Helaas treedt de aandoening bij 40-60% van de honden na verloop van tijd ook in de andere knie op door overbelasting.

1. Laterale teugel

Bij kleine honden (tot 11 kg) wordt buiten de knie om een kunststofkruisband aan gebracht.

Lateral Suture Picture2

 2. TTA (= Tuberositas Tibiae Advancement)

Bij deze methode wordt de patellapees naar voren verplaatst en vast gezet middels een plaat en metalen kooi. Door deze anatomische verandering zorgt men ervoor dat de horizontale trekkracht aan het tibia plateau verdwijnt doordat de hoek van de patellapees met het tibia plateau 90 graden wordt. Door deze verandering wordt de knie stabiel.

TTA-operatie-bij-hond

3. TPLO (=Tibial Plateau Leveling Osteotomy)

Het principe van een TPLO operatie ter stabilisering van het knie gewricht is vergelijkbaar als bij een TTA. Alleen wordt in plaats van de trekkracht aan het tibia plateau te verplaatsen het tibia plateau zelf verplaatst !

De TPLO is meer geschikt dan een TTA bij zware honden > 50 kg omdat deze techniek sterker is dan de TTA techniek, bovendien kan men gelijk eventuele stand correcties zoals O – en X -benen verhelpen.

Voor een duidelijke uitleg kunt u ook kijken naar het volgende filmpje.

TPLO

Preventie

Een steile stand van het achterbeen (rechte hak) zoals we bij Boxers, Chow’s en Rottweilers zien leidt tot een zware belasting van de voorste kruisband. Deze honden zullen dus gemakkelijker hun band scheuren dan dieren met een betere stand.
Verder kan iedere hond een ongeluk krijgen, dus deze problemen voorkomen lukt niet altijd. Wees wel voorzichtig met ruwe spelletjes op een gladde ondergrond (parket, ijs).

Samenvatting

Als uw hond plotseling kreupel is aan zijn achterpoot en de knie is dikker of pijnlijk dan is het heel goed mogelijk dat een kruisband beschadigd is. Hoe eerder de aandoening wordt behandeld, hoe beter de vooruitzichten zijn. Wacht in twijfelgevallen dus niet af, maar neem contact op met uw dierenarts.