Diarree

Diarree klachten

Diarree zien we vooral bij de hond en minder vaak bij de kat. Er is een duidelijk onderscheid te maken tussen diarree met en zonder koorts. Bij koorts is het altijd aan te raden naar de dierenarts te gaan, die speciaal onderzoek zal doen en de noodzakelijke medicijnen voor zal schrijven. Diarree zonder koorts kan voor een groot deel aangepakt worden met een speciaal dieet en met darmenbesparende medicijnen. Het dieet heeft vooral tot doel zoveel mogelijk RUST te brengen in het maagdarmkanaal.

Dieren, en met name pups en oudere honden, verliezen veel vocht wanneer ze langer dan 1 dag blijven braken en/of diarree hebben. Daarom adviseren wij bij aanhoudende klachten een afspraak te maken bij de dierenarts.

Voedingsadvies bij honden met diarree klachten

Voor dieren zonder koorts (38.0-39.0 graden Celsius)

Vocht: De eerste dagen kleine beetjes water aanbieden, want er moet RUST in maag en darmen komen.

Vanaf de eerste dag kleine porties gekookte witte rijst in combinatie met gekookte kipfilet. Voer het aantal maaltijden per dag op naar 4 of 5 eetmomenten.
Vanaf de 6e dag: Langzaam, met kleine porties, het normaal voedsel weer erdoorheen mengen.

Voor dieren met koorts (boven 39 graden Celsius) ALTIJD naar de dierenarts!!

Opnemen van de lichaamstemperatuur kan simpel met een normale thermometer, die zo’n 5 minuten voldoende diep in de anus gehouden moet worden, liefst iets schuin tegen de darmwand. Met een digitale thermometer gaat het sneller.