Bloed, de spiegel van het lichaam

Bloed, de spiegel van het lichaam

In ons moderne laboratorium kunnen de meeste bloed, urine en ontlastingonderzoeken plaatsvinden op een snelle manier, zodat u dezelfde dag nog uitslag krijgt.

Waarom laboratoriumonderzoek?

U bent met uw huisdier bij de dierenarts geweest, meestal omdat er bepaalde klachten bestonden en u wilt samen met de dierenarts graag de oorzaak weten. Is uw dier ziek of valt het wel mee? Of wordt hij of zij al voor iets behandeld en wil de dierenarts graag weten of de behandeling aanslaat?

Met een bloedonderzoek kun je:

  • Bepaalde ziekten vaststellen of uitsluiten
  • Het verloop van een ziekte volgen
  • Het succes van een behandeling vaststellen
  • Ziekten helpen voorkomen.

Ziek of gezond?

“Het bloed is gelukkig goed”, wordt vaak gezegd als de dokter de resultaten van het onderzoek heeft meegedeeld. Bloed noemen we daarom graag ‘de spiegel van het lichaam’. Het bevat de bloedcellen en vervoert de voedingsstoffen, bouwstoffen en afvalstoffen. De samenstelling van het bloed geeft dus aan hoe het met de conditie is gesteld van de belangrijke organen in het lichaam. Toch kan bloedonderzoek niet altijd aangeven of uw huisdier al dan niet gezond is.
Bij sommige ziekten geeft bloedonderzoek soms geen enkele afwijking. Het is dus niet altijd nuttig om ‘zomaar’ bloedonderzoek te doen. Laat het daarom aan de dierenarts over al dan niet in overleg met een specialist, om hiertoe te besluiten.

De uitslag

De uitslag van het bloedonderzoek zegt alleen iets in combinatie met de ziektegeschiedenis en de uitslagen van eventueel ander onderzoek, zoals röntgenfoto’s, buikonderzoek, onderzoek van de urine , speeksel en ontlasting, huidonderzoek, etc.

Onze kliniek kan direct bloedonderzoek doen, zodat meteen getest kan worden op suiker in bloed en urine, werking van de nieren en/of lever e.t.c.

Meer weten? Vraag het uw dierenarts!